Wednesday, November 18, 2009

mari menjawab soklan :D

kali ni aku try jawab la ek jawab kemusykilan kawan-kawan blogger kite.huhu. aku try jawab sebaik mungkin la ek. ni based on info yg aku tahu la. aku pon xbape reti sangat huhu. kalau kawan-kawan blogger lain ade idea, boleh la tambah yek. jgn segan2. :D

*Shalala*=Hi She, Leh tanya...bunga2 tu u cucuk atas ape? Then u bubuh atas pinggan putih tu dia x gerak2 ke? Sorry saya ni bab gubah2 bunga mmg fail :) Thx ya :)

i cucuk atas span basah (boleh cari kat kedai jual brg pengantin. mitak span untuk fresh flower). span basah tu rendam dalam air dulu. then pastu i balut dengan aluminium foil. xnak bagi span tu bergerak2 atas pinggan tu, u boleh letak double tape kat bawah span yg u dah balut dengan aluminium foil tu. span tu u boleh potong2 ikot saiz bekas yg u nak deko.
kat sini ada tips camne cara u nak rendam span basah


aluminium foil yg biasa kita guna untuk masak2. kat tesco ada jual. :)


.
span basah . Gambar dari sini

Aleiz = dear, bunga kat PS n dr cameron ni which one lagi murah?

Actually susah gak nak jawab neh.ekekekek. sebab kne melibatkan pengiraan. Aku lemah skit kalu bab kire2 neh.wahahahaha.oke ni la mengikot soal selidik aku dengan pekerja india and untie kat kedai bunga Ps tu la.

kedai bunga petaling street:

Ari tu aku bli bunga rose jek. rm 22/20 kumtum. Ni bunga rose import taw. aku nak bli yg local tapi jurujual kat situ ckp kalu nak jumlah yg byk, ros local salu dtg dari cameron dlm jumlah sikit. warna2 yg kita nak tu mungkin x byk bundle yg available kat kedai tu. Takde stok.lagi satu, jurujual tu ckp, bunga kat situ harga dia xtetap. mungkin hari ni murah esok boleh jadi lagi mahal.Tengok permintaan katanya. Kalau ramai yg beratur time lori dari cameron sampai, harga dia naik la skit.lagi satu kalu nak beli byk2 aku nak try kurang pon x bagi.hoho. Maybe time tu dekat ada nk event kot kan. tu yg xley kurg tuuuu.

Pastu, aku xbape nak pasti kesegaran bunga imported ni coz bunga-bunga imported yg aku beli ni dia simpan lama dlm fridge.hehe. Sebab tu abg india tu btaw, kalu nk byk2 rose, imported rose ada la since stok dia byk dlm fridge. Sebab mls dah nak pergi mana2.So aku bli je la yg kat PS tu. Tapi aku tgk mcm petal bunga-bunga ni cam sensitip skit, cepat tercabut.berbanding yg aku bli direct dari cameron. Tapi aku agak mesti bunga ni dia dah simpan lama kot walapon stil nampak fresh.hehe. Aku agak je la. hehe.

Direct from Cameron:
Ni bunga aku bli dari k.lisa gred A1.local or impot aku x sure lak. yang aku taw gred A1.heheh. Bunga lawa-lawa. Fresh. Dia punya petal pon kukuh jek. tak mudah tercabut. Lagi satu, kalu beli byk2 boleh kurang lagi.heheheh. tu yg aku suka. So harga depend kat jurujual tu la.heheh.

fazila =salam, sy minat sgt dgn idea gubah sendiri pakai fresh flower nih..sy ade tgk dkt page k.lisa tuh.die suggest pakai bunga gred A/A1 unutk elak bunga jd lebam bile tersepit/betindih.awk beli bunga jenis gred ape ek?

Yup, saya bli yg gred A1 =D



p/s: soklan lain2 tu insyaallah aku akan jawab. soon. nak kne prepare material dlu :)

11 comments:

fAtrinA said...

thanx byk2 sbb bg byk info..;o)

hazlina said...

salam kenalan..
blog yg sgt best
jemputla ke blog sy n jgn sgn2 to be my follower..;)

ieja said...

awak thanks atas info yang berguna nih..

NurulShigim said...

hi sis :-) terima kasih krn sudi menjawab soalan2 itu...hari2 sy menantikannya :-)

terima kasih, sbb akak share ttg maklumat yg ade dgn kami :-)

sy setuju sgt ttg pinggan tu dijadikan sebagai alas hantaran,kemudian guna blk utk dirumah :-)

she said...

thanks ieja,nurul,fatrina n hazlina. smoga semua info dapat membantu! :)

Anonymous said...

hi..cantek hantaran..trigt jgk nk wat sdiri~cmne nk make sure bunge2 tu xlayu after dh gubah?korang gubah mlm before akad ke?bunge tu xlayu pun..bunge2 tu kene smp dr cameron 2hari b4 akad ke?risonye tup2 diorg xdtg ke..huhu..awak tlg jwp ek..tq~ :)

a Y u said...

salam..

nice info..
nk tanye jugak..
klu rendam bunga tu,bape lama buleh tahan?

she said...

anonymous: hi!! :) nak make sure bunga tu xlayu after gubah, kne rajin spray bunga2 tu dengan air mcm yg saya btaw dlm antry seblom neh.Lagipon since kite guna span basah, bunga tu dpt bekalan air dari situ.so insyallah x layu.
time wedding saya aritu, sehari seblom majlis akad nikah baru saya start gubah. :)
bunga sampai bile lak, tu awk kne confirm dengan jurujual tu kot kan, tanya dia btul2 timetable delivery bunga tu. aritu saya risau gak incase jadi ape2 kan, tapi yg penting salu keep in touch dgn jurujual. kalu boleh ari2 wat confirmation.hahahahha :P
lagi satu, bunga saya ritu satu minggu lepas majlis die tahan. makin lamna makin cantik lak sebab bunga2 tu makin kembang.ngeee :D yang penting jangan letak tempat panas atau bilik yg berhaba. letak lam toilet ok gak coz tempat die sejuk skit. tapi jgn sampai kuntum bunga basah lak terkne air mandi.ekekekke.:)
ayu: bunga-bunga saya aritu leh tahan sampai seminggu lebih.. :)

Diebalychouzz said...

Hye... nak tau harga span basah 1 berapa yea??

Anonymous said...

hye she...
salam...
bleyh kan sy nak wat hntaran guna pinggan jgk...
ari2 carik kat ikea xjmp...
sy beli kat jusco ...
cmna ekk klu sy gna bnga bisa bkn bnga segar
cmna xbg gerakkan barang cth beg..baju...

she said...

Diebalychouzz: saya dah lupe berapa harga dia. tapi kalu x silap kurang dari rm10 kot. :)

anonymous:bolh gak pkai fake flower, tapi xpayah la pkai span basah leh pagai span yg khas untuk cucuk2 fake flower. kat kedai2 jual brg2 pengantin salu ade jual. n bagi xnak brg2 hantaran x begerak, boleh try lekatkan selefon tape yg harga 50sen 1 gulung tu. just tampal kat bhgn2 bawah brg hantaran then lekat kat pinggan. :)

Post a Comment